Tipuri de cristaline artificiale

Cristalinele artificiale care se implanteaza in locul cristalinului natural opacifiat, sunt de mai multe tipuri:

Cristalin artificial monofocal
Cristalinul artificial monofocal asigura o vedere utila la o distanta fixa. Acest tip de cristalin are o putere dioptrica egala pe toata suprafata sa. Cristalinul artificial monofocal nu corecteaza astigmatismul. Daca pacientul vede la distanta fara ochelari, necesita ochelari pentru vederea la apropiere (pentru citit) de +3 dioptrii sferice. Daca pacientul doreste sa citeasca fara ochelari, are nevoie de ochelari de -3 dioptrii sferice pentru vederea la distanta.

Cristalin artificial monofocal toric
Acest tip de cristalin artificial are, in plus fata de cristalinul artificial monofocal, capacitatea de corectare a astigmatismului.

Cristalin artificial multifocal
Cristalinul artificial multifocal, datorita particularitatilor de fabricatie, permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.

Cristalin artificial monofocal sau multifocal cu filtru galben de protectie contra UVB
Acest tip de cristalin artificial poate fi mono- sau multifocal si are, in plus fata de cristalinele descrise mai sus, capacitatea de protectie contra UVB (luminii albastre). In timp ce unii oftalmologi considera lumina albastra nociva pentru retina, alti oftalmologi sunt de parere ca aceasta este necesara ochiului. Si in randul firmelor producatoare de cristaline artificiale parerile sunt impartite, astfel incat unele firme nu produc acest tip de cristalin.

Cristalin artificial acomodativ
Prin miscari inainte si inapoi in sacul cristalinului, acest tip de cristalin artificial schimba puterea dioptrica a ochiului. Datorita acestei particularitati, acest tip de cristalin artificial permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.

Parteneri