Clinică de oftalmologie București

Priveşte lumea cu alţi ochi

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARE SOLICITA PROGRAMARE

Clinică de oftalmologie București

Clinică de oftalmologie București

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARE SOLICITA PROGRAMARE

 

CATARACTA

Descriere generala

Cataracta este opacifierea cristalinului natural din ochiul uman. Cristalinul este pozitionat in spatele irisului si al pupilei. Rolul cristalinului este de a focaliza lumina care patrunde in ochi si de a produce in acest fel imagini clare pe retina. Opacifierea cristalinului datorita cataractei duce la distorsionarea sau chiar blocarea luminii care patrunde prin cristalin, impiedicand in acest fel producerea de imagini clare pe retina. Dezvoltarea cataractei este in general un proces gradual, in timp, datorat in principal inaintarii in varsta. Uneori insa, cataracta poate progresa intr-un ritm mai rapid. Ambii ochi pot fi afectati de cataracta, dar in general este destul de comun ca unul din ochi sa dezvolte cataracta mai repede decat celalalt ochi.

 

 

Cauzele aparitiei cataractei

Principala cauza care duce la dezvoltarea cataractei este inaintarea in varsta. Odata cu inaintarea in varsta, structura proteinelor din interiorul cristalinului este alterata, ceea ce duce la opacifierea acestuia. Cataracta poate aparea insa si la nastere sau in primele luni ale vietii copilului, ca urmare a unor probleme ereditare sau ca urmare a unor boli contractate de mamă în timpul sarcinii. Cataracta poate sa apara si datorita diabetului sau a altor boli, precum si ca urmare a unor traumatisme oculare sau a unor inflamatii intraoculare.

Tipuri de cataracta

  • Cataracta congenitala
    Cataracta congenitala este prezenta la nastere sau apare in primele luni de viata ale copilului. Cataracta congenitala trebuie operata imediat, astfel incat sa nu impiedice dezvoltarea vederii copilului.
  • Cataracta nucleara
    Cataracta nucleara este cel mai frecvent tip de cataracta. Acest tip de cataracta se caracterizeaza prin opacifierea in principal a partii centrale a cristalinului.
  • Cataracta corticala
    Portiunea dintre nucleul si capsula cristalinului este denumita cortex. Cand opacifierea este mai pronuntata in aceasta portiune a cristalinului, cataracta este denumita cataracta corticala.
  • Cataracta subcapsulara
    Opacifierea portinuii din imediata vecinatate a capsulei cristalinului (a partii anterioare sau posterioare a capsulei) duce la aparitia cataractei subcapsulare.
  • Cataracta patologica
    Cataracta patologica apare in asociere cu diabetul zaharat sau in asociere cu alte boli ale pacientului.
  • Cataracta complicata
    Aparitia cataractei ca urmare a unor inflamatii intraoculare sau in asociere cu alte boli oculare, este cunoscuta sub denumirea de cataracta complicata.
  • Cataracta traumatica
    Cand cataracta apare ca urmare a unor lovituri sau traumatisme oculare, cataracta este denumita cataracta traumatica.

Simptomele cataractei

Cataracta avanseaza in general in timp si duce la scaderea treptata a acuitatii vizuale. Foarte des, pacientul reclama o vedere incetosata. In general, pacientul nu are dureri.