Clinică de oftalmologie București

Priveşte lumea cu alţi ochi

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARE SOLICITA PROGRAMARE

Clinică de oftalmologie București

Clinică de oftalmologie București

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARE SOLICITA PROGRAMARE

 

Operația de cataractă la Visionclinic

Indiferent de motivele pentru care apare sau vârsta la care se instalează, cataracta poate fi tratată doar prin intermediul unei operații ce nu necesită internare, nu presupune o recuperare dificilă și care poate fi realizată în condiții de siguranță în clinica noastră oftalmologică de către unii dintre cei mai buni medici oftalmologi. Descoperă mai jos cele mai importante informații despre cataractă și ce pași presupune programarea unei operații de cataractă la Prof. Dr. Călin Tătaru.

Cataracta: simptome și tratament

Cataracta este o boală a cristalinului natural din ochiul omului, prin care acesta devine opac în timp. Cum rolul cristalinului este acela de a focaliza lumina care pătrunde în ochi și de a produce, astfel, imaginile clare de pe retină, opacifierea lui duce la o vedere gradual mai slabă, în mod special la distanță, coroborat cu o creștere a acuității vizuale la apropiere.

Cataracta este, în general, o boală degenerescentă ce apare odată cu înaintarea în vârstă, și se manifestă prin vedere încețoșată într-unul dintre ochi sau în ambii.

Singurul tratament pentru cataractă este cel chirurgical.

 

 

Întrebări frecvente despre operația de cataractă și recuperarea postoperatorie

E bine de știut că operația de cataractă este realizată în clinica noastră oftalmologică de către Prof. Dr. Călin Tătaru , folosind aparatul de facoemulsificare Stellaris®, produs de firma americana Bausch&Lomb. Cu ajutorul acestui aparat, se extrage prin metoda facoemulsificării cristalinul natural opacifiat, după care se implantează un cristalin artificial pliabil (foldabil). De cele mai multe ori acest cristalin este și prelucrat asferic.

Care sunt simptomele cele mai frecvente ale cataractei?

Cataracta este diagnosticată prin scăderea treptată a vederii la distanță și îmbunătățirea vederii la aproape (ochiul devine miop), dar trebuie neapărat confirmată printr-o consultație la un medic oftalmolog. Cataracta avansează în general în timp și duce la scăderea treptată a acuității vizuale pentru distanță și îmbunătățirea acuității vizuale la citit (cei care purtau ochelari la citit văd acum fără ochelari). În general, pacientul nu are dureri. Posibile simptome ale cataractei sunt: vederea încețoșată (foarte des), dificultăți de vedere noaptea, halouri în jurul luminilor.

Cum pot scăpa de cataractă?

Când un pacient are cataractă, cristalinul este tulburat și acuitatea vizuală este scăzută. Acest lucru nu se poate îmbunătăți decât prin îndepărtarea cristalinului, adică printr-o operație de cataractă. Alte posibilități de tratament NU există.

Când trebuie să mă operez de cataractă?

Necesitatea unei operații este determinată de nevoile vizuale ale fiecărui pacient, dar, mai ales în baza unei consultații și biometrii efectuate în clinica noastră.

Pot să mă programez direct la operația de cataractă?

Nu, pentru a putea programa o operație de cataractă la Visionclinic, este necesară o consultație prealabilă la unul dintre medicii noștri oftalmologi, care vor stabili necesitatea intervenției chirurgicale și vor efectua o biometrie - necesară în vederea stabilirii dioptriilor pentru cristalinul artificial care va fi implantat în ochi în timpul operației. Biometria este o investigație necesară premergătoare operației și are un cost suplimentar față de costul consultației si al operației. Pentru prețul actualizat al unei biometrii, te rugăm să accesezi pagina Prețuri din meniu.

Cât costă operația de cataractă la Visionclinic și ce include acest preț?

În funcție de tipul de cristalin folosit, prețul operației de cataractă începe de la 3000 RON. Poți vedea cât costă operația la Prof. Dr. Călin Tătaru în funcție și de cristalinul folosit în pagina dedicată de prețuri. Indiferent de tipul de cristalin ales, prețul include pregătirea preoperatorie și două consultații postoperatorii în prima zi după intervenția chirurgicală, respectiv în prima săptămână după operație. Un al treilea consult va fi efectuat contra-cost la o lună după operația de cataractă, iar prețul consultației poate fi vizualizat în pagina Prețuri.

Cum aleg cristalinul artificial pentru operația de cataractă?

Puterea dioptriei cristalinului este stabilită de medicul oftalmolog în urma biometriei. Pacientul trebuie să decidă dacă dorește un cristalin artificial cu care sa vadă și la distanță și la aproape fără ochelari (cristaline multifocale) sau un cristalin cu care să vadă la aproape sau la distanță fără ochelari, iar la distanță sau la aproape cu ochelari (cristaline monofocale). În cazul în care pacientul are astigmatism, medicul oftalmolog îi va propune un cristalin toric pentru corecția astigmatismului pre-existent.

Ce se întâmplă dacă am cataractă și nu mă operez?

Dacă operația nu va fi efectuată, acuitatea vizuală se va înrăutăți mai mult sau se va pierde total. În plus, poate apărea inflamația ochiului și creșterea tensiunii intraoculare (glaucom) cu dureri oculare foarte mari.

Este necesară internarea pentru operația de cataractă?

Nu, operația de cataractă se face ambulator (nu se internează pacientul) și la un singur ochi într-o ședință ambulatorie.

Se pot opera ambii ochi în aceeași zi, dacă este necesar?

În cazul în care operația de cataractă este necesară la ambii ochi, aceasta se face pe rând, la fiecare ochi separat, la intervale de timp diferite (nu în aceeași zi la ambii ochi).

Cum se face anestezia pentru operația de cataractă?

Anestezia pentru operația de cataracta este locoregionala (o injecție parabulbară, lângă ochi) sau topică (în picături).

Cât durează intervenția chirurgicală de cataractă?

Intervenția chirurgicală durează aproximativ 15 minute, însă datorită pregătirilor preoperatorii pacientul va petrece aproximativ două ore în clinica noastră în ziua operației.

Cât durează și ce presupune recuperarea după operația de cataractă?

Datorită inciziei mici (1.8mm-2.2mm) plaga chirurgicală nu se suturează (nu se coase), ceea ce asigură o vindecare rapidă și totodată scade astigmatismul postoperator. Metoda de operație folosită în clinica noastră asigură recuperarea și vindecarea rapidă și sigură a ochiului operat. Complicațiile sunt, în marea majoritate a cazurilor, minime și tratabile. Postoperator, pacientul trebuie să mențină pansamentul doar în cursul primei nopți după operație. Pansamentul se va scoate de către medicul oftalmolog în clinica noastră, la controlul care se va efectua în ziua următoare după operație. Tratamentul postoperator constă în utilizarea de antibiotice și picături. Pacientul poate relua activitățile cotidiene a doua zi după operația de cataractă.

Ce trebuie să fac înainte și după operația de cataractă?

Înaintea operației de cataractă puteți să vă continuați activitățile cotidiene în mod normal. În ziua operației, este important să nu vă machiați și să nu vă dați cu cremă pe față. Medicația pe care ați primit-o de la doctorii dumneavoastră pentru alte afecțiuni nu se întrerupe nici în ziua operației, deci puteți urma tratamentul normal și înainte, și în ziua operației și in zilele de după operație. Puteți mânca normal în ziua operației.

După operație evitați să vă frecați la ochiul operat sau să vă apăsați pe ochiul operat. Puteți să vă spălați pe corp imediat după intervenție. În ochiul operat nu trebuie însă să intre nici apă și nici săpun cel puțin două săptămâni după operație. Evitați eforturile fizice mari și loviturile la ochi. Evitați activități dificile, cum ar fi înotul sau mersul la sauna. Dacă vă supără lumina puternică, soarele, etc. puteți purta ochelari de soare. Nu întrerupeți medicația dumneavoastră zilnică recomandată pentru alte afecțiuni. Vă puteți continua activitățile cotidiene, exceptând cele care presupun eforturi fizice mari și/sau în mediu poluant (de ex. praf, vânt, substanțe volatile, șantier). După operație pacientul nu poate conduce mașina pentru că va fi pansat la ochiul operat. Medicul oftalmolog îi va comunica la controlul postoperator din prima zi după operație când poate lua parte din nou activ la circulația rutieră.

Cum mă programez pentru operația de cataractă la Prof. Dr. Călin Tătaru

Pentru a putea programa o operație de cataractă la Prof. Dr. Călin Tătaru este necesară o consultație prealabilă, ce poate fi programată online sau telefonic. La consultație, medicul oftalmolog stabilește în primul rând diagnosticul de cataractă, iar apoi descrie pașii operației și necesitatea ei la unul sau ambii ochi, după caz.

Dacă diagnosticul este acela de confirmare a cataractei, medicul oftalmolog va efectua o investigație oftalmologică denumită biometrie, necesară pentru a determina dioptriile pe care va trebui să le aibă cristalinul artificial implantat. Biometria presupune un cost suplimentar față de operație și consultația în sine, preț ce poate fi consultat în pagina de Prețuri. Tot în cadrul primei consultații, medicul oftalmolog va prezenta și diferitele tipuri de cristaline artificiale și va recomanda tipul corect în funcție de nevoile pacientului.

După ce totul este discutat și agreat, pacientul poate fie să se programeze pe loc la operația de cataractă la Prof. Dr. Călin Tătaru, fie se poate programa ulterior, iar la plecarea din clinica Visionclinic va primi o mapă cu informațiile relevante referitoare la operație și pașii pre și postoperatorii.

Tipuri de cristaline artificiale

Cristalinele artificiale care se implantează în locul cristalinului natural opacifiat sunt de mai multe tipuri:

  • Cristalin artificial monofocal - Cristalinul artificial monofocal asigură o vedere utilă la o distanță fixă. Acest tip de cristalin are o putere dioptrică egală pe toata suprafața sa. Cristalinul artificial monofocal nu corectează astigmatismul. Dacă pacientul vede la distanță fără ochelari, necesită ochelari pentru vederea la apropiere (pentru citit) de +3 dioptrii sferice. Dacă pacientul dorește să citească fără ochelari, are nevoie de ochelari de -3 dioptrii sferice pentru vederea la distanță.
  • Cristalin artificial monofocal toric - Acest tip de cristalin artificial are, în plus față de cristalinul artificial monofocal, capacitatea de corectare a astigmatismului.
  • Cristalin artificial multifocal - Cristalinul artificial multifocal permite pacientului, grație particularităților de fabricație, să vadă atât la distanță, cât și la apropiere (la citit) după operație.
  • Cristalin artificial monofocal sau multifocal cu filtru galben de protecție contra UVB - Acest tip de cristalin artificial poate fi mono sau multifocal și are, în plus față de cristalinele descrise mai sus, capacitatea de protecție contra UVB (luminii albastre). În timp ce unii oftalmologi considera lumina albastră nocivă pentru retină, alți oftalmologi sunt de părere că aceasta este necesară ochiului. Și în rândul firmelor producătoare de cristaline artificiale părerile sunt împărțite, astfel încât unele firme nu produc acest tip de cristalin.
  • Cristalin artificial acomodativ - Prin mișcări înainte și înapoi în sacul cristalinului, acest tip de cristalin artificial schimbă puterea dioptrică a ochiului. Datorită acestei particularități, acest tip de cristalin artificial permite pacientului o vedere fără ochelari, atât la apropiere (la citit), cât și la distanță după operația de cataractă.

Pentru mai multe detalii despre operația de cataractă, diagnosticare sau programarea intervenției chirurgicale la Prof. Dr. Călin Tătaru , programează chiar acum o consultație la Dr. Maria Dudau sau Dr. Laura Turu folosind formularul de programări online de mai jos sau telefonic.

Consultă prețurile actualizate pentru operația de cataractă la Prof. Dr. Călin Tătaru aici.