Clinică de oftalmologie București

Priveşte lumea cu alţi ochi

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARE SOLICITA PROGRAMARE

Clinică de oftalmologie București

Clinică de oftalmologie București

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARE SOLICITA PROGRAMARE

 

SERVICII MEDICALE Visionclinic

Operatie de cataracta

Cum decurge operatia de cataracta la Visionclinic

Singurul tratament curativ in cazul cataractei este tratamentul chirurgical. Stiintific, nu exista alte metode pentru prevenirea aparitiei sau a evolutiei cataractei.

Pre-operator se efectueaza un examen complet al ochiului si se efectueaza masuratoarea (numita biometrie) prin care se alege puterea cristalinului artificial care urmeaza a fi implantat.

Operatia de cataracta se efectueaza in clinica noastra cu aparatul de facoemulsificare Stellaris ®, produs de firma americana Bausch&Lomb. Cu ajutorul acestui aparat, se extrage prin metoda facoemulsificarii cristalinul natural opacifiat, dupa care se implanteaza un cristalin artificial pliabil (foldabil). De cele mai multe ori acest cristalin este si prelucrat asferic.

 • Operatia de cataracta se face ambulator (nu se interneaza pacientul) si la un singur ochi intr-o sedinta ambulatorie. In cazul in care ambii ochi necesita operatie, operatia se face pe rand, la fiecare ochi separat, la intervale de timp diferite (nu in aceeasi zi la ambii ochi)
 • Anestezia pentru operatia de cataracta este locoregionala (o injectie parabulbara, langa ochi) sau topica (in picaturi)
 • Datorita inciziei mici (1.8mm-2.2mm) plaga chirurgicala nu se sutureaza (nu se coase), ceea ce asigura o vindecare rapida si totodata scade astigmatismul post-operator
 • Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 15 minute, insa datorita pregatirilor pre-operatorii pacientul va trebui sa calculeze cu un timp de aproximativ doua ore pe care il va petrece in clinica noastra in ziua operatiei
 • Metoda de operatie folosita in clinica noastra asigura recuperarea si vindecarea rapida si sigura a ochiului operat
 • Complicatiile sunt, in general, minime si tratabile

Post-operator , pacientul trebuie sa mentina pansamentul doar in cursul primei nopti dupa operatie. Pansamentul se va scoate de catre medicul oftalmolog in clinica noastra, la controlul care se va efectua in ziua urmatoare dupa operatie. Tratamentul post-operator consta in utilizarea de antibiotice si picaturi. Pacientul poate relua activitatile cotidiene a doua zi post-operator.

Cum pot scapa de cataracta?

Cand un pacient are cataracta, cristalinul este tulburat si acuitatea vizuala este scazuta. Acest lucru nu se poate imbunatati decat prin indepartarea cristalinului, adica printr-o operatie de cataracta. Alte posibilitati de tratament nu exista.

Cand trebuie sa ma operez de cataracta?

Operatia de cataracta este in functie de nevoile vizuale ale fiecarui pacient. Daca vederea pe care pacientul o are la un anumit moment nu il mai multumeste, trebuie sa se opereze.

Cum stiu daca am cataracta?

Cataracta este diagnosticata prin scaderea treptata a vederii la distanta si imbunatatirea vederii la aproape (ochiul devine miop).

Care sunt simptomele aparitiei cataractei?

Cataracta avanseaza in general in timp si duce la scaderea treptata a acuitatii vizuale pentru distanta si imbunatatirea acuitatii vizuale la citit (cei care purtau ochelari la citit vad acum fara ochelari). In general, pacientul nu are dureri.

Posibile simptome ale cataractei sunt:

 • vedere incetosata (foarte des)
 • dificultati de vedere noaptea
 • halouri in jurul luminilor

Ce trebuie sa fac inainte si dupa operatia de cataracta?

Inaintea operatiei de cataracta puteti sa va continuati activitatile cotidiene in mod normal.

In ziua operatiei, este important sa nu va machiati si sa nu va dati cu crema pe fata. Medicatia pe care ati primit-o de la doctorii dumneavoastra pentru alte afectiuni nu se intrerupe nici in ziua operatiei, deci va puteti lua tratamentul dumneavoastra in mod normal si in ziua operatiei. Puteti manca normal in ziua operatiei.

Dupa operatie evitati sa va frecati la ochiul operat sau sa va apasati pe ochiul operat. Puteti sa va spalati pe corp imediat dupa operatie. In ochiul operat nu trebuie insa sa intre nici apa si nici sapun cel putin doua saptamani dupa operatie. Evitati eforturile fizice mari si loviturile la ochi. Evitati activitati dificile, cum ar fi inotul sau mersul la sauna. Daca va supara lumina puternica, soarele, etc. puteti purta ochelari de soare. Nu intrerupeti medicatia dumneavoastra zilnica recomandata pentru alte afectiuni. Va puteti continua activitatile cotidiene (de ex. gatit, menaj, servici), exceptand activitatile care presupun eforturi fizice mari si/sau in mediu poluant (de ex. praf, vant, substante volatile, santier). Dupa operatie pacientul nu poate conduce masina pentru ca va fi pansat la ochiul operat. Medicul oftalmolog ii va comunica la controlul post-operator in prima zi dupa operatie cand poate lua parte din nou activ la circulatia rutiera.

Cum aleg cristalinul artificial pentru operatia de cataracta?

Puterea dioptriei cristalinului este stabilita de medicul oftalmolog in urma biometriei.

Pacientul trebuie sa decida daca doreste un cristalin artificial cu care sa vada si la distanta si la aproape fara ochelari (cristaline multifocale) sau un cristalin cu care sa vada la aproape sau la distanta fara ochelari, iar la distanta sau la aproape cu ochelari (cristaline monofocale).

In cazul in care pacientul are astigmatism, medicul oftalmolog ii va propune un cristalin toric pentru corectia astigmatismului pre-existent.

Ce se intampla daca am cataracta si nu ma operez?

Daca operatia nu va fi efectuata, acuitatea vizuala se va inrautati mai mult sau se va pierde total. In plus, poate aparea inflamatia ochiului si cresterea tensiunii intraoculare (glaucom) cu dureri oculare foarte mari.

Cat dureaza operatia de cataracta?

Operatia de cataracta dureaza in general aproximativ 15 minute. Inaintea operatiei sunt insa necesare o serie de pregatiri pre-operatorii ale pacientului, iar dupa operatie va avea loc o discutie cu medicul. In total, calculati cu o durata de aproximativ doua ore pentru timpul petrecut in clinica noastra in ziua operatiei.

Tipuri de cristaline artificiale

Cristalinele artificiale care se implanteaza in locul cristalinului natural opacifiat, sunt de mai multe tipuri:

 • Cristalin artificial monofocal
  Cristalinul artificial monofocal asigura o vedere utila la o distanta fixa. Acest tip de cristalin are o putere dioptrica egala pe toata suprafata sa. Cristalinul artificial monofocal nu corecteaza astigmatismul. Daca pacientul vede la distanta fara ochelari, necesita ochelari pentru vederea la apropiere (pentru citit) de +3 dioptrii sferice. Daca pacientul doreste sa citeasca fara ochelari, are nevoie de ochelari de -3 dioptrii sferice pentru vederea la distanta.
 • Cristalin artificial monofocal toric
  Acest tip de cristalin artificial are, in plus fata de cristalinul artificial monofocal, capacitatea de corectare a astigmatismului.
 • Cristalin artificial multifocal
  Cristalinul artificial multifocal, datorita particularitatilor de fabricatie, permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.
 • Cristalin artificial monofocal sau multifocal cu filtru galben de protectie contra UVB
  Acest tip de cristalin artificial poate fi mono- sau multifocal si are, in plus fata de cristalinele descrise mai sus, capacitatea de protectie contra UVB (luminii albastre). In timp ce unii oftalmologi considera lumina albastra nociva pentru retina, alti oftalmologi sunt de parere ca aceasta este necesara ochiului. Si in randul firmelor producatoare de cristaline artificiale parerile sunt impartite, astfel incat unele firme nu produc acest tip de cristalin.
 • Cristalin artificial acomodativ
  Prin miscari inainte si inapoi in sacul cristalinului, acest tip de cristalin artificial schimba puterea dioptrica a ochiului. Datorita acestei particularitati, acest tip de cristalin artificial permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.